Xiaomi Redmi 5A Áttekintés Facebook Nyeremény Ajándék Sorsolás

Bevezető

Jól használható, megbízható készülék amelyet -figyelembe véve az árképzést- remek hardverrel, illetve szép kijelzővel szereltek fel. A Redmi 5A mezőnyében, amelynek derékhadát még mindig a béna, közel használhatatlan, rosszminőségben összeszerelt telefonok képzik, kiemelkedik szépségével, minőségével és teljesítményével. A Xiaomi sokadszor is képes egy kiemelkedő termékkel előállni

Xiaomi Redmi 5A Áttekintés Facebook Nyeremény Ajándék Sorsolás

Nagy előrelépés az elődhöz képest, hogy most már két különálló SIM-tálca került a telefonba,  így egyszerre tudjuk használni a 2 nanoSIM kártyát, és a microSD kártya foglalatot. A telefon tetjén Infraport található melyet a gyárilag telepített MI Távirányító programmal tudunk kezelni. Szintén itt találhatjuk a fehér értesítési ledet.

Kijelző, készülékház

Xiaomi Redmi 5A Áttekintés Facebook Nyeremény Ajándék Sorsolás

A 16:9-es képarányú 5 hüvelykes, 720 x 1280 pixeles IPS panel  messze átlagon felüli a fényerővel rendelkezik, de az érzékelő egészen le tudja sötétíteni a képernyőt, ha szükséges. Ezen kívül van egy szemkímélő éjszakai mód is. A legfeljebb tízujjas érintésérzékelés szintén tökéletesen működik a készüléken. Felül beszédhangszóró, fény- és távolságérzékelő szenzorok, illetve szelfikamera, alul három érintőgomb (alkalmazásváltó, home és visszalépés), bal oldalt kártyatálcák, hátul hangszóró, valamint kamera és vaku található. Alul a csatlakozónak maradt a jól bevált MicroUSB, a 3,5 milliméteres jack port pedig felül található. A készülék FM-Rádióval is rendelkezik, ami vezetékes fülhallgató csatlakoztatása után, amely egyben antennaként is szolgál, működik és lehetőség van a rádió műsorok rögzítésére is.

Xiaomi Redmi 5A Áttekintés Facebook Nyeremény Ajándék Sorsolás

Hardver, Szoftver

A Redmi 5A egy Qualcomm Snapdragon 425-el van felszerelve, Adreno 308-as grafikai egységgel, 2 GB RAM-mal és 16 GB-os belső tárolóval. Ez egy 28 nanométeren gyártástechnológiával készített, négymagos, 1,4 GHz-es Cortex-A53 processzorral rendelkező rendszerchip (SoC), ami meghajtja az Android 7.1.2-el egybegyúrt  MIUI 9.2-es operációs rendszert. Az oprendszer stabilan fut, nincsenek lefagyások, vagy egyéb hibák. Bekapcsoláskor rögtön magyar nyelven szólít meg minket az eszköz, és a Google-alkalmazások is előre vannak telepítve. A telefon hardveres korlátai ugyanakkor nem teszik alkalmassá a készüléket komolyabb hardverigényű játékok futtatására, de  a mindennap használt alkalmazásokat, mint pl.: Facebook, Messenger, Whastapp, Waze, Google Maps, Chrome, Gmail, Viber Instagram, stb... gond nélkül akadásmentesen futtatja. A sztenderd Android Nougat funkciók természetesen megtalálhatóak a legújab MIUI 9.2 verzióban, mint például dupla koppintással  váltogatható utolsó két alkalmazás, illetve van osztott képernyős nézet, variálható ablakméretekkel. Ez utóbbihoz  meg kell nyomnunk a legutóbbi alkalmazások gombot, és a megjelenő listából választhatjuk ki ezt a lehetőséget.

Kamera

Hátul a 13 megapixeles kamera a 4:3-as szenzorral amelynek hála az éjszakai fókuszálás sebessége sem hagy kivetni valót maga után. A Xiaomi kameraszoftverében a minőséget normálról kiválóra kell állítani, ezen kívül azonban mást nem igényel, a nem túl gyors  HDR-t érdemes főleg kikapcsolva tartani és alkalom adtán bekapcsolni. illetve jól jöhet még  a szoftveres segédrács használat ilyenkor. Van panoráma mód, arcszépítés, időzítő, pár színmód, illetve egy manuális lehetőség amelyben a fehéregyensúly és az ISO állítható.

Xiaomi Redmi 5A Áttekintés Facebook Nyeremény Ajándék Sorsolás

Adatkommunikáció

Érdemes ismételten megemlíteni, hogy a dual standby akár microSD használata mellett is működik, tehát külön fiókot kapott a két nano SIM. Ez számos típusnál sajnos nem így van és általában választani kell a két SIM kártya vagy az egy SIM kártya, és egy microSD kártya használata között. Van 4.1-es Bluetooth, 802.11b/g/n szabványú, 2,4 GHz-es hálózatokra csatlakozni képes Wi-Fi, Cat. 4-es LTE (150/50 Mbps), természetesen B20-képességgel. A microUSB csatlakozó 2.0-s adatátvitelre képes.A helymeghatározás a GPS-, GLONASS- és Beidou-képes navigációs modulnak köszönhetően gyorsan és pontosan működik.

Xiaomi Redmi 5A Áttekintés Facebook Nyeremény Ajándék Sorsolás

Akkumolátor, végszó

A 3000 mAh-es akkumulátor, ugyan nem minden esetben elég két napra azonban több mint egy napot, nagy igénybevétel mellett is nevetve kibír.

A Redmi 5A, a Snapdragon 425 rendszerchippel és  2 GB RAM-al  az alapvető, mindennapi használatra bőven elég,  hibák és belassulások nélkül szépen teszi a dolgát, a  MIUI 9 pedig szoftveresen is naprakésszé teszi a kütyüt.

Kategóriájában nagyon jónak számít a kamera képessége, a navigációs modul gyors és precíz, kiváló a hangminőség, a dual SIM használat melletti microSD kártya bővítési lehetősége pedig szintén remek tulajdonsága e csoda kis készüléknek.

Xiaomi Redmi 5A Áttekintés Facebook Nyeremény Ajándék Sorsolás