Az okosórák piaca még mindig kialakulóban van. A választék igen széles, sok egymástól tudásban, hardverben és árban jelentősen eltérő eszközök közül lehet válogatni. Természetesen a kínai gyártók ebben a szegmensben is kezdik behozni, a többi világmárkát, és végre megjelentek az első, felhasználóbarát áron elérhető Android Wear alapú okosórák a Ticwatch S és Ticwatch E sorozat a Mobvoi-tól.

Jelen írásunkban a Ticwatch S-t vesszük közelebbről szemügyre.

Ticwatch S Mobvoi Android Wear okosóra smartwatch

A készülék egy szép fém dobozban érkezik.

Az óra megjelenése nem hivalkodó, ugyanakkor tetszetős kinézetű fekete házban érkezik, amelyhez stabilan rögzítve van az igencsak kellemes tapintású gumipánt, amit nem lehet kicserélni, mivel a GPS és Wifi antennákat ebben helyezték el részben. A 45mm szabványú óra megjelenését sportosan elegánsnak nevezném. Kijelzője 1.4 inch, felbontása 400x400, remek fényerővel. Az eszközt egy MTK MT2601 két-magos processzor hajtja meg 1.2GHz-en. További specifikációi: 512MB RAM, 4GB belső tárhely, Bluetooth 4.1, Wifi  b/g/n, A-GPS (Glonass+GPS+Beidou), 300mAh akku, beépített pulzusmérő, hangszóró és mikrofon. NFC nincs. Az óra IP 67 szabvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kezet még moshatunk vele és az esőcseppeket is bírja, de úszáshoz eszünkbe ne jusson magunkkal vinni.

Ticwatch S Mobvoi Android Wear okosóra smartwatchvTicwatch S Mobvoi Android Wear okosóra smartwatch

Tölteni egy különleges végű mágneses kábellel lehet, melyet adnak a csomagoláshoz, ugyanakkor töltőfejet nem mellékelnek, e célnak azonban megfelel bármilyen otthon elérhető USB szabványú töltőfej.

Ticwatch S Mobvoi Android Wear okosóra smartwatchÁtlagos használat mellett egy teljes napot simán kibír, ugyanakkor hangsúlyoznom kell, hogy csakis kikapcsolt kijelző mellett, melyet egy határozott csuklómozdulattal éleszthetünk fel, hogy az időt mutassa. Ki tudja jelezni az összes érkező üzenetünket, sőt a Bluetooth beállítások alatt aktiválhatjuk, hogy az órát használjuk kihangosítóként, hívás fogadáshoz és híváskezdeményezéshez. Az Android Wear 2.0 platformnak hála, az ezzel szerelt órákon elérhető a Google Play Áruház, melyből rengeteg féle kifejezetten okosórára írt programot lehet letölteni. A széles spektrum az edzésre kihegyezett programoktól, a különböző óra számlap programokon és rengeteg játékon át egészen a távoli telefon kamera irányító programig terjed. Ez utóbbi szoftverekkel a telefon kamera képe megjelenik az órán és onnan is tudunk exponálni.

Ticwatch S Mobvoi Android Wear okosóra smartwatch

Az óra menüjébe a bal oldalt elhelyezett gomb megnyomásával lépünk be illetve ez a gomb egy futó program alól mindig visszavisz az óraszámlapra. Az óra számlapját balra simítással bármire lecserélhetjük. Ehhez rendelkezésre állnak egyedi számlap app-ok, illetve két nagy felhasználó táborral rendelkező számlap kezelő és letöltő szoftver a Facer Watch Faces és a Watchmaker Watch Faces. A számlapok jelentős részén lehetőségünk van legfeljebb négy widget elhelyezésére, mint például aktuális időjárás, dátum elemtöltöttség, vagy szinte bármi más. Letölthetjük az eszközre a goggle térképet, de akár internet böngészőt, youtube és video lejátszót, spotify-t, e-mail klienst, naptárat, időképet, vagy más időjárás programot, számológépet és képnézegető programot, illetve milló egyéb féle-fajta programot. A sportoláshoz, futáshoz jól jön a remekül működő gps és a pulzusmérő, melyek értékeit többek között a gyártó által fejlesztett és igencsak szépre sikerült Mobvoi Health Suit-al elemezhetjük ki. Természetesen le tudjuk tölteni a nagy futó appok órás verzióit, és a Google Fits-et is. Mint minden android, úgy természetesen az óra menüje is tud magyarul, így nyelvi problémáink nem akadhatnak. Az adatbevitel, történhet mind diktálás mind billentyűzet útján, mindkét fajtával, természetesen magyar nyelven.

Ticwatch S Mobvoi Android Wear okosóra smartwatchTicwatch S Mobvoi Android Wear okosóra smartwatch